Pelerinaj la Sfânta Parascheva
De 372 de ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva ocroteşte Cetatea Iaşului, precum și întreaga noastră țară, de când Sfintele ei moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I, ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice. De atunci și până astăzi, Sfânta ascultă rugile și îi ajută necontenit pe cei care care calcă pragul Catedralei Mitropolitane din Iași, închinându-se la racla ei. Însă nici într-o zi nu o simți pe Sfânta Parascheva mai aproape de suflet, decât în preajma sărbătorii de 14 octombrie, când ai unica ocazie să-i faci Sfintei un cadou: să fii alături de ea de ziua ei, mulțumindu-i pentru toate binefacerile.
Lucrul acesta i-a determinat şi pe elevii Şcolii Gimnaziale ,,Petru Poni” din comuna Cucuteni, însoţiţi de o parte a cadrelor didactice să lase toate grijile deoparte și să se întâlnească cu Sfânta „Luminătoare a Moldovei”, într-un mic pelerinaj organizat pe data de 12 octombrie. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, locul de întâlnire a mii de credincioși cu Sfânta lor ocrotitoare, Cuvioasa Maică Parascheva, a fost şi de această dată neîncăpător.
O parte a micilor pelerini veniţi din Cucuteni, erau pentru prima dată la pelerinajul Sfintei Parascheva. Ei însuflețeau și înfrumusețau jertfelnicia celor mari. Copiii n-au cuvinte multe, dar au inima curată. Dorințele lor sunt simple și frumoase. Noi, cei mari, poate suntem uneori mai egoiști în cererile noastre, dar ei, copiii, în simplitatea lor, se pricep mai lesne să-L înduplece pe Dumnezeu. Să le cerem să se roage și pentru noi.
Bucuria copiilor dar şi a adulţilor a fost deplină după ce au vizitat şi complexul comercial Palas, unde au luat o gustare şi s-au bucurat alături de o trupă de animatori, dând astfel şi trupului dar şi sufletului cele necesare traiului. Pelerinajul s-a încheiat după-amiază, când micii dar şi marii pelerini au promis Sfintei că vor reveni cu drag de fiecare dată când vor avea ocazia.