pasiune

An de an, la Școala Gimnazială „Pentru Poni” din Cucuteni se scriu pagini de poveste cu ocazia Zilelor Școlii. Elevii și dascălii pun în valoare, altfel decât în mod curent, demersul lor educativ care formează caractere și definesc personalități. În aceste zile, parteneriatul educațional școală-familie-comunitate se face simțit mai mult ca oricând, îmbrăcând forme concrete: elevii, susținuți de profesorii lor, pun în practică ceea ce au învațat zi de zi, prin activități extrașcolare, demonstrând că sunt, de pe acum, cetățeni integrați în societatea din care fac parte, iar comunitatea locală, reprezentată de consiliul local, primărie și comunitatea părinților, îi susține moral, logistic și financiar .

Cu fiecare activitate derulată, căutăm experiențe, adunăm emoții, descoperim comori, deslușim și ne imaginăm sensuri.  Activitățile din acest an, care au avut loc în data de 31 mai 2018, în zona Complexului sculptural “Trei Fântâni” Cucuteni (unde, cu ajutorul Primăriei, s-au construit 100 de trepte simbolice), au fost gândite drept o continuare a celor desfășurate anul trecut cu același prilej (Zilele Școlii „Petru Poni” Cucuteni/Școala altfel), care au vizat experimentarea de către elevii noștri a ocupațiilor principale ale comunității cucuteniene. Întrucât atunci am observat că demersul pe care l-am gândit și realizat împreună cu ei i-a determinat să fie inventivi, creativi și să găsească soluții pentru a reuși să ducă la bun sfârșit ceea ce și-au propus, i-am implicat și anul acesta într-un exercițiu de reflecție în ceea ce privește nevoia de a ne cunoaște istoria – pentru a ne defini ca oameni, pentru a ne evidenția cultura și valoarea ei, pentru a aprecia adevăratele modele demne de urmat.

Punctul de reper care a stat la baza acestei activități a fost întrebarea „Cum s-a ajuns aici?”. În acest sens, copiii, atent îndrumați de cadrele didactice, au realizat un tren al  timpului, ce a oprit în fiecare stație semnificativă pentru formarea și devenirea neamului românesc. Fiecare tablou al activității a fost bine gândit, coerent în desfășurarea sa, pentru a se integra perfect în logica structurală a întregii activități.

Având în vedere că anul acesta celebrăm 100 de ani de la Marea Unire, textele introduse în desfășurarea activității au răspuns acestei cerințe, în sensul că ele au făcut trimiteri la cronici, la texte lirice, la texte în proză aparținând marilor noștri scriitori, la lucrări științifice din sfera istoriei, în încercarea de a le oferi elevilor noștri, precum și celorlalți participanți la activitate, în primul rând o ”hrană” pentru mine și suflet.

Am reușit, credem noi, în acest mod, să realizăm o incursiune completă, încărcată de emoție, prin istoria și literatura noastră, plină de exemple de înaltă dăruire, demne de a fi reținute.

Galerie Foto

1.Invitația

invitatia

2.Primirea invitaților

3. 100 de trepte spre implinirea unui neam

4. Cucuteni – renasterea unei culturi

5. Pregătirea activtății

 

  • Căsuța
  • Scări
  • Cuptor

 

  • Taiat boscheți
  • Coceni, modelaj