Acest popor (românii) îşi are o istorie de 4 ori milenară de când s-a detaşat ca etnicitate din lumea societăţii primitive. O vechime cum nu au multe popoare, sau dacă o au, nu s-au menţinut pe teritoriul în care au apărut, aşa cum este cea a poporului roman.”

N.Iorga

Cultura Cucuteni –Tripolie, una dintre cele mai vechi civilizaţie din Europa, prima, după unii cercetători, şi-a primit numele de la descoperirile făcute între anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 350 000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei şi se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată. Această cultură aparţine mileniilor V – III î.Hr., iar grila cronologică expusă poate să confirme faptul că suntem, din punct de vedere cronologic, deasupra apariţiei primelor piramide din Egipt, ceea ce, credem noi, nu este puţin lucru.

Civilizaţia cucuteniană este una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic, al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur), cât și datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.

Credem că fiecare tânăr e dator să cunoască şi să conştientizeze rădăcinile poporului din care se trage. Acesta este motivul pentru care am decis să ne implicam în scrierea şi implementarea acestui proiect. Suntem convinşi că există numeroşi tineri interesaţi să afle mai multe despre trecutul strămoşilor noştri şi să descopere obiectele din ceramică pictată, adevărate opere de artă păstrate atât de bine timp de mii de ani.

Este fascinant câte poţi afla despre obiceiurile şi traiul zilnic ale unei populaţii străvechi în urma descoperirilor arheologice!

Sperăm că am reuşit să vă stârnim interesul cu aceste câteva informaţii ce leagă în mod direct numele Cucuteni de descoperirea civilizaţiei europene şi astfel să vă regasim printre participanţii la activităţile şi concursurile cuprinse în proiect, pentru a intra cât mai adânc în tainele culturii cucuteniene.